Siropul de afine cu miere

afinele
afinele

Afinele sunt fructe negre-violacei ce sunt produse de catre afin, un arbust ce creste doar in zona de munte.
Si ca orice planta ce creste in conditii vitrege de munte, dar in zone nepoluate, afinul are numeroase proprietati curative. Proprietatile curative sunt oferite atat de fructele sale, cat si de frunze si tulpina.
Cercetarile recente au aratat ca fructele de afin, frunzele si tulpinile au niste substante ce ajuta la sanatatea ochilor (regenereaza pigmentii retinici si sporesc acuitatea vizuala). In plus, substantele nutritive continute de fructe au actiune antioxidanta puternica, ajutand la prevenirea si chiar combaterea numeroaselor boli ce afecteaza organismul uman.
Siropul de afine se obtine prin presarea la rece a fructelor proaspete. Inainte de presare fructele se spala si se scurg intr-o sita. Se mai poate folosi si un blender cu cutite de plastic (atunci rezulta o pasta de afine). Cantitatea de miere adaugata depinde de gust.
Amestecul astfel obtinut se pastreaza la frigider si se consuma in special dimineata, inainte de masa.
Trebuie evitat prepararea unei cantitati foarte mari de sirop deoarece acesta incepe sa fermenteze destul de repede.
Siropul de afine cu miere de albine combina proprietatile curative ale celor doua alimente, afinele si mierea de albine.

Trebuie mentionat faptul ca atat afinele cat si mierea de albine trebuie procurate din surse sigure (afinele din zona de munte iar mierea direct de la apicultori), daca vrem sa beneficiem de un sirop de afine cu miere de calitate.
Nu exista termen de comparatie intre afinele de munte, ce cresc in mediul lor natural si cele de cultura. Chiar daca aspectul celor de cultura este mult superior, calitatea acestora este mult inferioara.
Aceeasi comparatie se poate face si intre mierea de munte poliflora si cea monoflora produsa in diferite zone poluate sau culeasa de pe diferite plante tratate.

Incercati sa consumati alimente cat mai sanatoase.