Propolisul este comercializat in principal datorita proprietatilor sale benefice, fiind des utilizat de catre cei ce practica medicina naturista.
Acestia utilizeaza propolisul pentru ameliorarea diferitelor afectiuni cum ar fi inflamatiile, bolile virale, ulcerul, diferitele arsuri, etc.
Desi este folosit frecvent in tratarea doar a unor afectiuni, propolisul are nenumarate alte proprietati care il indica si la tratarea altor boli, dar efectul acestuia inca nu a fost demonstrat stiintific corespunzator.
Astfel, utilizarea propolisului se spune ca ajuta in intarirea inimii, cresterea imunitatii organismului, prevenirea si reducerea riscului de cataracta, tratarea diferitelor infectii ce apar la nivelul gatului.
In acelasi timp, utilizarea rationala a acestuia poate trata diferite alergii, insa deoarece poate provoca si reactii adverse severe in cazul persoanelor cu sensibilitate crescuta la albine, se utilizeaza cu multa atentie.
Compoziţia chimică a propolisului variază în funcţie de sezon, specii de albine şi amplasarea geografică, utilizarea acestuia ca antibiotic si antifungic fiind determinata de aceasta compozitie.
Unele dintre proprietatile propolisului se afla in cercetare (utilizarea in stomatologie ca antibiotic in tratarea diferitelor infectii orale, utilizarea in tratarea cancerului), iar altele probabil nu au fost inca descoperite.
De aceea, recomandam personelor ce nu au sensibilitate la albine sa utilizeze acest produs naturist, pentru ca intervine in reglarea multor procese metabolice de la nivelul corpului uman, si contribuie la mentinerea unei stari de sanatate corespunzatoare.
Propolisul poate fi utilizat sub forma pura, sub forma de tinctura de propolis sau propolis amestecat cu miere de albine.