tratament afectiuni bucale

Datorita calitatilor exceptionale, produsele apicole sunt destul de eficiente in tratarea afectiunilor bucale de toate felurile.
1. Gingivita se poate trata prin folosirea de diverse produse apicole pe baza de propolis (existente in magazinele de specialitate), dar mult mai simplu si mai ieftin poate fi folosita tinctura de propolis 30% (Zona se spala intai cu apa oxigenata, se usuca, apoi se aplica tinctura de propolis cu o pipeta).
In acelasi timp, laptisorul de matca este folosit cu succes in tratamentul hemoragiilor gingivale repetate, determinand disparitia inflamatiei gingivale, a edemului si a sangerarii.
2. Abcesul dentar (necomplicat) un consult stomatologic este absolut necesar.
Si in acest caz beneficiile propolisului pot fi folosite sub diverse forme:
extern – propolis si argila verde sub forma de cataplasma de 1-2 cm grosime aplicata pe obraz in dreptul dintelui afectat si acoperita cu o compresa (se tine 3-4 ore).
intern – cate 1 gram de propolis de 4 ori pe zi (se mesteca timp de cel putin doua ore).
3. Cariile dentare – pana se intervine stomatologic se poate folosi un tampon de vata sterila imbibat cu tinctura de propolis. In acelasi timp, igiena folosind periajul si apoi propolisul (chiar si sub forma de apa de gura pe baza de propolis) previne aparitia cariilor.
4. Stomatita si aftele bucale – pot fi tratate cu succes folosind urmatoarele retete:
– miere, apa de roze (extract de trandafir), glicerina, vitamina C (250 mg), rezorcina (1.25 g), bicarbonat de sodiu (1.25g), amestecate si aplicate local
– solutie alcoolica de propolis (2-6%) ce se aplica local de 3-4 ori pe zi
– solutie spay pe baza de propolis, glicerina si etanol in proportie de 1:2:10, aplicata de 2-3 ori pe zi
– aplicatii locale cu solutie din tinctura de propolis 30% (40 g), miere de albine (50 g), tetraborat de sodiu (borax 6 g) si glicerina (4 g)
5. Paradontopatiile cronice – care apar din ce in ce mai des si la varste mai reduse are in principal ca si cauze igiena deficitara, obiceiurile alimentare nesanatoase si deficientele minerale din alimentatie. Studiile recente au demonstrat ca administrarea propolisului sub diferite forme are ca efect ameliorarea considerabila si diminuarea inflamatiei ce insoteste aceasta boala.

Apiterapia reprezinta o metoda mult mai ieftina si usoara in tratarea afectiunilor bucale spre deosebire de medicamentatia tipica.